Into D’mentia is ontwikkeld vanuit de overtuiging dat een beter begrip van het ziektebeeld van dementie, de relatie tussen de verzorgde en de persoon met dementie direct verbetert en verdiept. De simulatietraining neemt je mee in de leefwereld van een persoon met dementie: als je zelf ervaart hoe het is om met dementie te leven, snap je het beter, toon je meer begrip, ervaar je de zorg als minder zwaar…en kun je betere zorg leveren.

In een gezellige woonkeuken worden gebruikers ondergedompeld in de wereld van iemand met dementie. Onzichtbare technieken zorgen voor een levensechte ervaring. Een simpel voorbeeld hiervan is het verwisselen van de knoppen op een een radio. De gebruiker ervaart dat dingen niet werken zoals ze gewend zijn en raakt verward. Het verhaal is gebaseerd op interviews met mantelzorgers en mensen met dementie en is verder tot stand gekomen met behulp van wetenschappers en onderzoek op dit gebied.

Intake en nagesprek

Een intake en nagesprek bieden het kader. Iedereen herkent wel iets uit de experience, wat precies is persoonlijk. Ook raken sommige gebruikers gefrustreerd of worden ze boos op de virtuele mantelzorger. Het nagesprek helpt ze om deze emoties om te zetten in constructieve gedachten over hun eigen opstelling en rol.

Resultaat

In de eerste 3 maanden is Into D’mentia meer dan 1.100 keer bezocht. De experience maakt bij bezoekers veel emoties los en stimuleert ze om verhalen te delen. In hoeverre de experience mantelzorgers daadwerkelijk ondersteunt de zorg langer vol te houden is lastig te meten. Maar als de beleving een indicatie vormt van de impact kunnen we van een zeer positief resultaat spreken.

1426413_762742933741271_17930021_n.jpg
1170914_701344886547743_1833972071_n.jpg